مقدمه
گلو درد یکی از شایعترین مشکلاتی است که در پزشکی با آن مواجه هستیم. بیماران از این واژه برای بیان هرگونه احساس مشکل در گلو از خشکی گرفته تا درد واقعی استفاده میکنند. بنابراین تعیین اینکه واقعا بیمار گلو درد دارد، مهم است. تظاهر اولیه ممکن است فقط درد باشد ولی بر حسب شدت آن باعث اختلال بلع نسبت به جامدات و مایعات و گاهی ریزش بزاق دهان میشود.
علایم شایع
- شروع سریع گلودرد
- گلودردی که هنگام بلع شدیدتر است.
- بیاشتهایی
- سردرد
- تب
- احساس ناخوشی کلی
- درد گوش در هنگام بلع (گاهی اوقات)
- غدد متورم و حساس به لمس در گردن
- لوزههای قرمز و شفاف که ممکن است لکههایی از چرک داشته باشند.
عوامل افزایش دهنده خطر
- عفونت استرپتوکوکی اخیر در سایر اعضای خانواده
- سیگار کشیدن
- خستگی
- هوای سرد و مرطوب
- مکانهای شلوغ
- مرکز مراقبت روزانه یا مدرسه
عامل گلودرد
باکتریهای کوکوس گرم مثبت از نظر پزشکی به دو جنس استافیلوکوک و استرپتوکوک تعلق دارند. استرپتوکوکها به صورت زنجیر مرکب از 6 - 4 کوکوس و گاهی به تعداد 50 عدد یا بیشتر دیده میشوند. این باکتریها بیحرکت ، بدون اسپور و معدودی دارای کپسول هستند. گونههای آلفا همولیتیک (مولد هاله سبز در اطراف کلنی) مادهای به نام آلفا همولیزین تولید میکنند که گویچههای قرمز خون را متلاشی کرده و هاله سبز رنگ همولیز در محیط کشت آگار خوندار دیده میشود.
همولیزین هموگلوبین را مت هموگلوبین احیا میکند. گونههای بتا همولیتیک همولیزین تولید میکنند که هاله بیرنگی را در اطراف کلنی تولید میکند. بیش از 90 درصد عفونتهای استرپتوکوکی بوسیله استرپتوکوکهای بتا همولیتیک به نام گروه A ایجاد میشود. از بیماریهای حاصل از این باکتریها میتوان التهاب حلق ، گلودردهای استرپتوکوکی ، تب رماتیسم و عفونت کلیه را نام برد.
گلودردهای اولیه
این نوع گلودردها معمولا همراه با تب ، لرز و دشواری در بلع و تهوع است.در این نوع گلودردها به هنگام معاینه معلوم میشود که سرتاسر گلو قرمز و حتی نقطههای چرکی پوشیده در پرده کاذب دیده میشود.
گلودردهای ثانویه
این بیماری گلو در اصل زائیده یا بر اثر عارضه بیماری دیگری مانند مخملک ، انواع تبها و یا سرخک ایجاد میشود که در این مواقع در گلوی بیمار چرک و قرمزی دیده میشود.
گلودردهای همراه با دیفتری
در این نوع گلودرد معمولا پردهای سفید یا خاکستری روی لوزهها را میپوشاند.
گلودردهای تبخالی
این نوع گلودردها با مشاهده چند خال در لوزه و حتی انتشار تبخالهایی در دهان ، لثه و زبان و کام میباشد که بعد روی لوزه را غشا یا پرده کاذب میپوشاند.
.: Weblog Themes By Pichak :.