شرح بیماری
تعریق یکی از کارهای طبیعی بدن است که به تنظیم درجه حرارت بدن کمک میکند. اما تعریق بیش از اندازه فایده خاصی ندارد و غالباً باعث شرمساری و مشکل در ارتباطات اجتماعی میشود زیرا عرق زیاد باعث بوی بد یا خیش شدن و شوری روی لباس میگردد. در موارد شدید، عرق بسیار زیاد، کفش و لباسها را خراب میکند.
علایم شایع
عرق ریزش زیاد از ناحیه زیر بغل، کف پا و دست و به درجات کمتر، از سایر نقاط بدن
بوی بد که در اثر وجود باکتریها در عرق ایجاد میشود.
علل
- عوامل ژنتیکی ممکن است مؤثر باشند.
- استرس یا اضطراب مزمن
- تب و عفونت
- سرطان، مثل لنفوم
- پرکاری تیرویید
- حمله قلبی
- یائسگی
- بعضی از داروها و موادمخدر
- محدودیت از موادمخدر
- در مواردی علت ناشناخته است.
- استرس
- فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری سنگین بدنی
- هوای گرم
پیشگیری
از وضعیتهای استرسزا حتیالمقدور خلاصی یابید.
عواقب مورد انتظار
علایم را میتوان با درمان کنترل نمود.
عوارض احتمالی
- پریشانی روانی در اثر شرمساری در ارتباطات اجتماعی
- بثور پوستی ناشی از مصرف بوبرها یا ضدعرقها
- کم آبی بدن در صورتی که دریافت آب برای جلوگیری مایعات از دست رفته کافی نباشد (به ندرت).
- درمان بیماری زمینهساز
- روان درمانی یا مشاوره، در صورتی که استرس عامل مهمی در بروز این حالت باشد.
- مرتباً حمام بگیرید.
- لباس خود را مرتباً عوض کنید.
- لباسهای گشاد و بافته شده از الیاف طبیعی مثل نخ بپوشید.
- از محافظ عرق در زیربغل استفاده نمایید.
- از بوبرها و ضد عرقها استفاده کنید.
- از پودرهای خشک کننده استفاده کنید.
- جورابهای نخی بپوشید.
- صندل یا کفش چرمی پا کنید. از پوشیدن کفشهایی که با مواد مصنوعی ساخته شدهاند خودداری کنید.
- امکان دارد استفاده از وسایل الکتریکی که موقتاً تعریق کف دست، زیر بغل یا پاها را کم میکنند توصیه شود.
- موی زیر بغل را بتراشید.
- ندرتاً جراحی برای برداشتن غدد عرق یا قطعکردن رشتههای عصبیای که به مناطق عمده تعریق میروند.
- آرامبخشها یا داروهای آنتیکولینرژیک برای کاهش فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری دستگاه عصبی مرکزی. در صورت ابتلا به آب سیاه چشم یا بیماری پروستات، از این داروها استفاه نکنید.
- مالیدن محلولهای مخصوص برای کاهش تعریق، مثل محلول کلرید آلومینیوم.
- داروهای مسدودکننده بتا آدرنرژیک گاهی ممکن است کمککننده باشند.
فعالیت در زمان ابتلا به این بیماری
محدودیتی برای آن وجود ندارد.
رژیم غذایی
رژیم خاصی توصیه نمیشود. روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید (در صورتی که هوا گرم باشد حتی از این هم بیشتر مایعات بنوشید).
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر تعریق بیش از حد باعث بروز مشکلاتی برای شما در محل کار یا در مراودات اجتماعی شده است.
مشخصات پروب
توالی های DNA ژنومی مورد استفاده در این آزمونها ، عموما نواحی حاوی DNA تکراری (توالیهای کوتاه که هزاران بار پشت سر هم ، تکرار شدهاند) هستند که در ژنوم یوکاریوتهای عالی معمول هستند. تعداد واحدهای تکراری موجود در چنین DNA ای (به استثنای دو قلوهای یکسان) ، در بین افراد مختلف ، متفاوت است. در صورت انتخاب یک پروب مناسب ، الگوی باندهای حاصل از چنین آزمایشی برای هر فرد ، اختصاصی خواهد بود.
با بکار گیری پروبهای متعدد ، آنقدر این آزمون انتخابی خواهد شد که میتواند یک فرد را در کل جمعیت انسانی شناسایی نماید. با این وجود ، روش ساترن بلوتینگ نیاز به نمونههای DNA نسبتا تازه و مقادیر DNA بیش از میزانی دارد که عموما در صحنه وقوع جرم ، وجود دارد. با استفاده از روش PCR که امکان ازدیاد مقادیر کم DNA را فراهم میسازد، حساسیت آزمون RFLP افزایش مییابد.
کاربرد روش
- هم اکنون این روشها برای اثبات قطعی وقوع جرم در سرتاسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرند. از نتایج روشها برای محکوم و تبرئه نمودن افراد مظنون با اطمینان فوقالعاده بالا استفاده میشود. با رسیدن به استانداردها و بکارگیری گسترده روشهای رسمی در آزمایشگاههای پزشکی قانونی ، استفاده از این روشها در دادگاهها ، افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد. حتی میتوان به رازهای قتلی اشاره نمود که دهها سال از وقوع آنها میگذرد. در سال 1996 انگشت نگاری DNA ، به تائید هویت استخوانهای آخرین سزار روس و خانواده او کمک نمود که در سال 1918 به قتل رسیده بودند.
- تجزیه DNA انسانی افراد متفاوت ، تعداد زیادی از توالیهای نوکلئوتیدی متفاوت را نشان میدهد که اثرات فنوتیپی آشکاری را ایجاد نمیکنند، زیرا جهشها اغلب بین ژنها یا درون انترونها رخ دادهاند. زمانی که یکی از این نوع تغییرات نهفته یا خاموش در یک جمعیت زیاد باشد، آن را چند شکلی گویند. یک مثال خوب از وجود تغییرات طبیعی با مطالعه نقشه گروه ژنی بتا_گلوبین در جمعیت ایتالیایی فراهم شده است.
اگر یک چند شکلی پیدا شود که کاملا با ژن عامل یک بیماری ژنتیکی پیوسته باشد، آن وقت آن را میتوان برای تشخیص بالینی بیش از زایمان بکار برد. آنالیز RFLP ، تنها روش قابل دسترسی برای تشخیص پیش از زایمان بیماریهایی است که در آنها محل عارضه در روی کروموزوم شناخته شده، ولی هنوز ژن کنترل کننده آنها تعیین نشده است.
ژنوم ویروسها ساختمان سادهای دارند که معمولا فقط از مقداری پروتئین و مقداری اسید نوکلئیک تشکیل شده است (در ویروسهای پوششدار یک لایه لیپیدی نیز وجود دارد). اسید نوکلئیک موجود در ویروسها ممکن است،RNA یا DNA باشد. ولی در هیچ ویروسی DNA و RNA باهم وجود ندارد. RNA و DNA موجود در ویروسها ممکن است تک رشتهای یا دو رشتهای باشند. همچنین در مورد ویروسهای DNAدار ممکن است ژنوم آنها به صورت خطی یا حلقوی باشد. ولی در ویروسهای RNAدار ، ژنوم همواره به صورت خطی خواهد بود. در بعضی از ویروسها برای مثال رترو ویروسها که عامل بیماری ایدز هستند، در بین آنها میباشد. ژنوم به صورت یک قطعهای نبوده ، بلکه چند قطعهای میباشد.
اندازه ژنوم ویروسها
اندازه ژنوم ویروسها یکسان نیست و حدودا بین 3 کیلو باز تا 200 کیلو باز متغیر میباشد. وزن ژنوم ویروسها در حدود 1.7 الی 106×13 میباشد. همانطوری که از مثالهای فوق مشخص است، تفاوت خاصی بین اندازه ژنوم ویروسهای مربوط به پروکاریوتها و ویروسهای مربوط به یوکارویوتها وجود ندارد. نکته جالب دیگر در مورد ژنوم ویروسها این است که مولکولهای دیگری مانند پلی پپتیدها و آمینو اسیدها و قندها ممکن است به صورتکووالانسی به اسیدهای نوکلئیک ویروسها متصل شوند.
برای مثال در باکتریوفاژ T ، زوج T4 , T2 به جای سیتوزین ، 5-هیدروکسی متیل سیتوزین وجود دارد که عامل OH- ، هیدروکسی متیل سیتوزینمعمولا با قند گلوکزجایگزین میشود. این عمل ، محافظت ژنوم ویروس در مقابل آنزیمهای نوکلئاز میزبان را سبب میشود.
در کره خاکی تنها دو نوع سلول توسط کلیه ارگانیسمهای زنده تولید میشود. سلولهای پروکاریوت (یا هسته ابتدایی). در این گروه هسته ، فاقد غشا است و شامل کلیه باکتریهاست. پروکاریوتها شامل یوباکتریها (باکتریهای حقیقی) و آرکئی باکترها (باکتریهای قدیمی) است. اما گروه دیگر یوکاریوتها هستند که دارایغشای هسته و هسته حقیقی میباشند. اینگونه هسته در تمام ارگانیسمهای دیگر مانند Algae (جلبکها) Fungi (قارچها) ، پروتوزوئرها (protozoa) و گیاهان(Plant) و جانوران (Animals) یافت میشود. پاتوژنهای انسانی تنها در میان یوباکتریها یافت میشوند.
اعتقاد بر این است که HIV انسانی از عفونتهای بین گونهای توسط ویروسهای میمون در مناطق روستایی آفریقا ، نشات گرفته است. احتمالا انتقال توسط تماس مستقیم انسان با خون پریماتهای آلوده صورت گرفته است و بوجود آمدن تغییرات خاص اجتماعی ، اقتصادی در ابتدا و اواسط قرن 20 زمینه را برای گسترش عفونت ویروسی ، تثبیت عفونت آن در انسان و ایجاد اپیدمی فراگیر ، فراهم ساخته است.
ضد عفونی کردن و غیر فعال سازی ویروس
HIV در دمای اتاق در عرض 10 دقیقه توسط هر یک از مواد زیر کاملا غیر فعال میشود:
- محلول سفید کننده خانگی کلردار 10 درصد
- اتانول 50 درصد
- ایزوپروپانول 35 درصد
- پراکسید هیدروژن 0.3 درصد
همچنین ویروس در دو انتهای طیف PH غیر فعال میشود، اما هنگامی که HIV در خون لخته شده یا نشده ، در سرنگ یا سوزن وجود داشته باشد، باید حداقل 30 ثانیه در معرض محلول سفید کننده کلر غیر رقیق قرار گیرد، تا غیر فعال شود. ویروس توسط tween-20 ، دو و نیم درصد غیر فعال نمیشود. گر چه پارافورمالدئید ویروس آزاد در محلول را غیرفعال میکند، مشخص نیست که آیا به اندازه کافی در بافت نفوذ میکند تا تمام ویروسهای موجود در سلولهای کشت داده شده و یا نمونههای بافتی را غیرفعال سازد یا خیر؟
سیستمهای لنتی ویروس حیوانی
الگوی بیماری طبیعی در گونههای مختلف متفاوت است، اما تعدادی خصوصیات مشترک شناخته شدهاند:
- ویروسها از طریق تبادل مایعات بدن انتقال مییابند.
- ویروس بطور نامشخص در میزبان آلوده باقی میماند. هر چند ممکن است در سطوح بسیار کم حضور داشته باشد.
- میزان جهشها بالا است و انتخاب جهشهای مختلف ، بستگی به شرایط متفاوتی دارد که ویروس در آن به سر میبرد (فاکتورهای میزبان ، پاسخ ایمنی و نوع بافتها). میزبانهای آلوده محتوی گروههایی از ژنوم ویروسی موسوم به شبه گونه میباشند که رابطه بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند.
- روند عفونت ویروسی به آهستگی طی مراحل مخصوص پیشرفت میکند. رده سلولی ماکروفاژها نقشی محوری در عفونت ایفا میکنند. لنتی ویروسها از این نظر که میتوانند سلولهای انتهایی تمایز یافتهای را که قابلیت تقسیم ندارند، آلوده کنند با سایر رترو ویروسها متفاوت هستند.
- ممکن است تا ایجاد بیماری سالها طول بکشد. میزبانان آلوده معمولا بر ضد ویروس آنتی بادی تولید میکنند، اما قادر به پاک سازی عفونت نمیباشند. در نتیجه ویروس برای تمام عمر با میزبان باقی میماند.
- علائم بالینی میتواند از 3 ماه تا چندین سال پس از عفونت ، در هر زمانی ایجاد شود. بطور استثنا در برخی بیماریهای لنتی ویروس دوره کمون طولانی نمیباشد. از جمله ADIS در کودکان ، آنمی عفونی در اسبها.
فاکتورهای میزبانی موثر در پاتوژنز
- سن: افراد جوان در خطر بیشتری هستند.
- استرس: استرس ممکن است سبب آغاز بیماری شود.
- ژنتیک: بعضی از گونههای حیوانات مستعدتر هستند.
- عفونتهای همزمان: ممکن است سبب تشدید بیماری یا تسهیل انتقال ویروس شود.
گیرندههای ویروسی
تمامی لنتی ویروسهای پریمات از مولکول به عنوان گیرنده استفاده میکنند. این مولکول در سطح ماکروفاژها و لنفوسیتهای T وجود دارد. برای ورود HIV به داخل سلول علاوه بر به گیرنده دیگری نیاز است. گیرنده دوم برای ادغام ویروس با غشای سلول لازم میباشد. گیرندههای کموکین به عنوان گیرنده دوم HIV عمل میکنند. کموکینها فاکتورهایی محلول هستند که خاصیت سیتوکینی و جذب شیمیایی دارند.
آینده بحث: گسترش جهانی ADIS
بر اساس آمار سال 2000 ، بیشترین میزان عفونت در نواحی زیر صحرای آفریقا بوده است. در برخی شهرهای آفریقا که شیوع عفونت بالاست حدود از بالغین به ویروس آلوده هستند. عفونت به سرعت در حال گسترش به جنوب شرقی آسیا است. به این دلیل که ایدز غالبا بالغین جوان و نیروی کار جامعه را مبتلا میسازد، اپیدمی ایدز اثرات زیانباری بر ساختار اجتماعی و اقتصادی کشورها بر جای گذاشته است. تصور بر این است که انتشار سریع و جهانی ایدز در اواخر قرن 20 از مهاجرت عظیم جوامع روستایی به مراکز شهری همراه با نقل و انتقال افراد آلوده در نواحی مختلف جهان به دلیل معضلات شهری ، گردشگری و مسافرتهای شغلی ، نشات گرفته است.
مباحث مرتبط با عنوان
.: Weblog Themes By Pichak :.